רחוב נחלת בנימין, בחלקו, הוא גם מדרכה וגם רחוב, לכן קוראים לחלק הזה של הרחוב – מדרחוב. מדרחוב נחלת בנימין נמצא במרכז תל-אביב הישנה, בין רחוב אלנבי במזרח ובין שוק הכרמל במערב. במדרחוב יש הרבה חנויות צבעוניות של בדים, חנויות בגדים, מסעדות, בתי קפה ועוד. אם ביקרת במדרחוב נחלת בנימין ביום של יריד אמנים, ראית בוודאי עשרות דוכנים בהם מוכרים חפצי אמנות מכל הסוגים, ופה ושם בין הדוכנים נערכים מופעי רחוב של ריקוד, משחק, מעשי קסמים, ועוד.
דוכן ביריד האמנים בנחלת בנימין
צילום: צביה פיין
המדרחוב והפעילויות בו נועדו למשוך אנשים לאזור שהיה פעם מרכזי ואיבד מחשיבותו. כאן ההתחדשות מתבצעת בדרך של שימור הבתים הוותיקים ושיפוצם ולא בדרך של הריסה ובניית בתים חדשים במקום הבתים ההרוסים.
שמו של הרחוב, נחלת בנימין, מרמז על עברו. בשנת 1909 התארגנו כ-40 משפחות יהודיות ורכשו יחד מגרש, נחלה, מזרחה לשכונת אחוזת-בית, שהייתה השכונה הראשונה של העיר תל-אביב. המגרש הזה נקרא על שם בנימין ומכאן השם "נחלת בנימין". ומיהו אותו בנימין? – עד היום לא נודע אם זהו הברון בנימין דה רוטשילד או חוזה המדינה, בנימין זאב הרצל. בשלוש השנים הראשונות להקמתה הייתה נחלת בנימין שכונה נפרדת מתל-אביב, ולאחר מכן היא הפכה חלק מן העיר. רחוב נחלת בנימין היה רחוב האורך הראשי של השכונה, ומסביבו נבנו הבתים. קומות הכניסה לבתים שימשו כבתי-מסחר ובתי–מלאכה, והקומות העליונות שימשו למגורים.
כשמטיילים בשכונה אפשר להבחין בכמה בתים שנבנו בסגנון מיוחד, כמו, למשל, בית הדקל, שנקרא כך בשל חלונותיו המעוצבים כדקלים .
בית הדקל בשנות השבעים
© אוסף הארכיון העירוני, עיריית תל-אביב - יפו
ברבים מן הבתים הישנים שעדיין קיימים בשכונה אפשר לראות את המרפסות המעוגלות, את החלונות הצרים והגבוהים, את הקשתות והקימורים, ואת העיטורים השונים בחזיתותיהם.
עם הזמן, נחלת בנימין הפכה משכונה חדשה לאחת מהשכונות הוותיקות ביותר בתל-אביב. תושביה הראשונים נפטרו או עזבו, מבנים רבים הוזנחו והתפוררו, ורבים מבתי-העסק ובתי-המלאכה נסגרו. השכונה התחילה להזדקן, וגם הרחוב הראשי שלה איבד מחשיבותו. בשנות השמונים החליטה עיריית תל-אביב-יפו להפוך את רחוב נחלת בנימין למדרחוב, כדי לשמרו ולשקמו, וכך התחיל תהליך ההתחדשות של נחלת בנימין.
בית הדקל כיום לאחר שיפוץ.
צלם: ליאת אברהם
לאתר נחלת בנימין