עזרה לעמוד הבית מאגר עזרה לעמוד הבית מאגר

עמוד הבית > תושבים > מקומות ואתרים
רחוב דיזנגוף | מחברת: דלית רביד - המאירי
מטח : המרכז לטכנולוגיה חינוכית

רחוב דיזנגוף הוא אחד הרחובות המרכזיים בעיר תל-אביב-יפו. הוא נקרא על שמו של מאיר דיזנגוף, ראש העיר הראשון של תל-אביב. רחוב דיזנגוף נפתח בשנת 1934, כשלעיר תל-אביב-יפו מלאו 25 שנים, והיא החלה להתרחב לכיוון צפון. רחוב דיזנגוף מחבר את דרום העיר עם אזור הנמל, בצפונה. הוא מתחיל ברחוב אִבן גבירול של היום, עובר דרך אזור תיאטרון הבימה וכיכר דיזנגוף, ומסתיים בנמל.

במשך כמעט 50 שנה היה רחוב דיזנגוף הרחוב המרכזי של ישראל כולה. אנשים מכל הארץ הגיעו הנה בהמוניהם, לשבת בבתי-הקפה המפורסמים ולהביט בחלונות הראווה הנוצצים.

כך נולד הביטוי "להזדנגף", שפירושו לבוא לרחוב דיזנגוף, לשבת באחד מבתי-הקפה ולהביט בעוברים ושבים, או לשוטט בין החנויות.

אחד מבתי-הקפה המפורסמים ביותר ברחוב דיזנגוף היה "כסית", שבו נהגו להיפגש אמנים ואנשי רוח, כמו הצייר יוסף זריצקי, המשורר נתן אלתרמן, השחקנית חנה רובינא, ועוד רבים אחרים. בקרבת הרחוב הוקמו מוסדות תרבות רבים, כמו תיאטרון הקאמרי, מועדון "צוותא" (במשכנו הישן) ובתי-קולנוע, שגם הם משכו לכאן מבקרים רבים.

במשך חמשת העשורים הראשונים לקיומו היה רחוב דיזנגוף סמל להתפתחות ולאופנתיות, והוא ייצג תרבות של הנאה ובילוי. אבל אז החל תהליך של ירידה במעמדו. מה גרם לזה? אפשר לציין כמה סיבות:

בשנת 1983 נפתח הקניון הראשון בתל-אביב-יפו ובארץ כולה – קניון "דיזנגוף סנטר". אמנם הקניון נבנה ממש על רחוב דיזנגוף, אבל החידוש של מרכז מקורֶה, שיש בו חנויות, בתי-קולנוע ומקומות חנייה רבים משך אליו מבקרים רבים, שהעדיפו את הקניון החדש על פני הרחוב. סיבה נוספת היא שהרחוב הפך להיות כל-כך רועש וצפוף שהאמנים ואנשי הרוח שנהגו לשבת בבתי-הקפה שלו העדיפו לעבור לרחובות שקטים יותר.

מפעם לפעם נעשו ניסיונות להחיות מחדש את הרחוב ולמשוך אליו שוב מבקרים וקונים. למשל, במשך כמה שנים נהגו לחסום את התנועה בחלק מן הרחוב, בשבתות ובחגים, ולהפוך אותו למדרחוב, כדי שאנשים יוכלו להלך בו בחופשיות ולצפות בהופעות רחוב, אבל גם זה לא הועיל.

בשנות התשעים של המאה העשרים החרידו את הרחוב שני פיגועים, האחד באוטובוס שנסע ברחוב בקו 5 והאחר ליד הקניון "דיזנגוף סנטר". גם הפיגועים השפיעו על הירידה בכמות הקונים והמטיילים ברחוב.

בסוף שנות התשעים החליטה עיריית תל-אביב-יפו לבצע ברחוב דיזנגוף פעולות שיקום וטיפוח שישיבו לו את מעמדו. בין הפעולות שבוצעו היו החלפת התאורה, שיפוץ המדרכות, החלפת ריהוט הרחוב, טיפוח הצמחייה והוספת פינות נוי. כמו כן הוחלט להפוך את החלק הצפוני של הרחוב ל"רובע מעצבים", שרוב החנויות בו יהיו חנויות של מעצבי אופנה.

היום אפשר לומר שהרחוב מתאושש ומתחדש ונראים בו יותר ויותר מבקרים.


רחוב דיזנגוף היום
צילום: צביה פיין



ביבליוגרפיה:
כותר: רחוב דיזנגוף
מחברת: רביד - המאירי, דלית
שם פרסום מקורי: אתר תל אביב
מחבר: מטח : המרכז לטכנולוגיה חינוכית. צוות גיאוגרפיה
תאריך: 2008
הוצאה לאור : מטח : המרכז לטכנולוגיה חינוכית
בעלי זכויות: מטח : המרכז לטכנולוגיה חינוכית
הערות: 1. פרסום מקורי שנכתב עבור אתר תל אביב חוגגת 100 או שראה אור באתר תל אביב חוגגת 100.



אודות  |  צרו קשר  |  תנאי שימוש באתר  |  הגנה על הפרטיות  |  מרכז תמיכה
הספרייה הווירטואלית מטח - המרכז לטכנולוגיה חינוכית