המגדל הראשון שנבנה בארץ היה מגדל שלום מאיר. המגדל נבנה בתל אביב לפני כ- 50 שנה. כדי שיוכלו לבנות את המגדל בן 34 הקומות הרסו את ביה"ס "גימנסיה הרצליה" שעמד באותו מקום, ונחשב למבנה מפואר וחשוב - הוא היה בית הספר הראשון בהיסטוריה ששפת הלימוד בו הייתה בעברית.
האם גם היום היו הורסים מבנה כזה? אולי היו בוחרים לשמר אותו?
למה מתכוונים כשאומרים 'שימור'?
בניינים שנבנו לפני שנים רבות עומדים לפעמים ריקים במשך תקופה ארוכה, ואף אחד לא שומר עליהם ולא מתחזק אותם. עם הזמן הם הופכים להיות מוזנחים ורעועים. אפשר להרוס אותם, או לשפץ ולחדש אותם. כאשר משפצים בניין ישן ושומרים על הצורה המקורית שלו, לפחות מבחוץ, קוראים לזה שימור.
שימור בניינים ישנים אינו עניין פשוט וגם אינו זול. לפעמים זול יותר להרוס את הבניין הישן ולבנות במקומו בניין חדש. מתי בכל זאת מחליטים לשפץ ולשמר בניין ישן? למשל –
• כאשר הבניין הישן הוא בניין יפה, בעל סגנון בנייה מיוחד.
• כאשר השימור יביא לעליית הערך של הבניין, או של האזור כולו.
• כאשר זהו בניין שבעבר גר בו אדם חשוב, או קרה בו אירוע חשוב.
דוגמא לבניין מסוג זה, זהו בית רוקח.
בתל אביב קיימים כיום חוקים המחייבים את בעלי המבנים שהוכרזו כמבנים לשימור, ובין היתר עליהם לשמור על החזית המקורית של הבניין.
המטרה העיקרית של השימור היא לכבד את עברה של העיר ולהשאיר מזכרת לדורות הבאים. מצורת המבנים אפשר ללמוד על האנשים שחיו בתקופה שבה הם נבנו - איזו חלוקה הייתה בתוך דירה, איזה חלק בדירה היה מרכזי, האם המבנים היו צנועים או מפוארים, באילו חומרים השתמשו לבנייה ועוד. מטרה נוספת של השימור היא למשוך תיירים ומבקרים. אזור ששופץ ושוקם "מתעורר לחיים", מוקמים בו מסעדות, בתי קפה וחנויות מיוחדות, וכאשר המקומות האלה נמצאים ברחובות ציוריים המבקרים מגיעים ונהנים.
תוכנית לשימור - לעיריית תל אביב יש תוכנית לשימור, ובה נקבעו המבנים והאזורים המיועדים לשימור. בתוכנית יש 1,000 מבנים לשימור והם חלק ממבנים שהוקמו בעיר לפני יותר מ- 70 שנה. האזור בו המבנים נמצאים נקרא "העיר הלבנה". האזור הזה קיבל מהאו"ם את התואר "אתר מורשת תרבות עולמית", מאחר ולמבנים שבו יש חשיבות מיוחדת וחשוב לשמר אותם כדי שיישארו גם לכם ולדורות הבאים. לתואר כזה של האו"ם יכול להתווסף גם מימון (כסף) מיוחד לצורך השימור הזה.
לאתר המועצה לשימור אתרים